Jak ve zdraví přežít dětskou oslavu

20. 8. 2020 -  Kvído radí

Dětskou oslavu si můžete užít zcela ve vlastní režii – bez Elzy, klaunů nebo stresující soutěže o nejlepší špaldový bio muffin.

Přiznám se vám bez mučení. Miluju svatby, bytové večírky i pikniky. Dětská oslava pro mě spadá do kategorie noční můra. Ano, u Ledového království 2 mi v kině ukápla i slza dojetí, ale představa, že po zahradě pobíhá dvacet zmenšených verzí vládkyně Arendellu, mi přijde trochu bizarní.

Vhodný termín

První zásadní otázky, které si musíte položit, jsou kdy a kde (tu zatím ponechme stranou). Pokud chcete, aby děti se svými kalendáři nabitými výtvarkou, tenisem, kurzy seberozvoje a přípravky na VŠ pro předškoláky vůbec dorazily, dejte o akci vědět včas. Ideálně tak měsíc dopředu. Pak už zbývá se jen rozhodnout, jestli vyberete všední den, nebo třeba sobotu. Přes týden hrozí, že někdo nedorazí právě kvůli kroužkům, o víkendu zas spousta rodin jezdí pryč. Můžete zkusit hlasování (třeba přes Doodle) a přizpůsobit se většině.


A kde to bude?

Záleží na počasí. Od jara do podzimu je ideální uspořádat oslavu venku. Děti se proběhnou, vyřádí a nehrozí, že vám zdemolují byt. Pokud máte vlastní zahradu, máte vyhráno. V opačném případě se nabízí třeba piknik v parku. Jen dbejte na to, aby si děti i dospělí měli kam odskočit. My máme v oblibě bistro na Kavčích horách, kde se dá třeba domluvit i večerní opékání buřtů. V zimě a za deštivého počasí můžete všechny pozvat k sobě nebo si zkusit domluvit pronájem nejbližší herny.

S dospěláky, nebo bez?

Když pomineme fakt, že vaše dítko bude chtít pozvat půlku školky a vy ho budete muset udržet v rozumných mezích s ohledem na kapacitu vybraného prostoru, zůstává před vámi klíčová otázka. Chcete na oslavě i dospělé? Pokud si troufnete krotit dětskou smečku sami, můžete rodičům jen oznámit, kdy si mají své ratolesti vyzvednout. A přizvat si třeba jen dvě tři kamarádky. Děti se zabaví, vy si skvěle pokecáte a nebudete muset řešit nucené konverzace s matkami, které jen potkáváte v šatně. Navazovat vztahy s někým jen proto, že se vaše děti kamarádí, není povinnost. Pokud to nepotřebujete, zbytečně se nenuťte.


Něco na zub

Cestu nejmenšího odporu můžete aplikovat i na občerstvení. Nevím jak vás, ale mě dokonale připravené maminky, které na oslavu nakráčí s tácem vlastnoručně upečeného, esteticky vyladěného a bezpochyby i nutričně hodnotného čehokoli, znervózňují. Já peču ráda, ale jen když mám čas a chuť, a výsledky bývají různorodé. Když to jde, upeču domácí štrúdl, a když je to moc na krev, nestydím se na oslavu přinést rychlé špunty a pytel chipsů z večerky. Jsem jen člověk a stejný přístup očekávám i od ostatních. Učím se být k sobě laskavá a nepřekračovat vlastní možnosti.


Aktivity

Tímto se dostáváme k organizaci zábavy. Na můj vkus je většina dětí přirozeně aktivních až dost, takže nepotřebují žádný speciální program. Máte-li chuť, vymyslete jim soutěž nebo nějaké zajímavé tvoření. Jen počítejte s tím, že jednotlivé disciplíny budete muset soudcovat a po kreativním výbuchu uklízet. Jestli chcete na oslavě taky relaxovat, naučte děti brát to jako společenskou příležitost. Věřte, že si nakonec vystačí s tím, co je po ruce. Doma s hračkami, venku jim stačí míč nebo barevné křídy. Můžete pozvat profesionála, co jim k všeobecnému nadšení namaluje na obličej dinosaura i Monu Lisu. Nebo jim kupte dvě sady barev a nechte je, ať se vyřádí samy.

Dárky

Zlatý hřeb dne. Nechcete o ně děti připravit a zároveň se chcete vyhnout tomu, že vás doma zavalí čínské plastové harampádí? Mně se osvědčilo oznámit, že přijímáme jen vlastnoručně vyrobené dárky. Kamarádi se zabaví jejich výrobou a vaše dítě bude mít stejně radost z čehokoli. Navíc takové výtvory bývají z materiálů, které po čase snadno zrecyklujete.



Kdo by nemiloval piráty, princezny a dobrodružství. Zpestřete dětem oslavu a naplánujte jim zábavnou bojovku.


Tak co? Jdete do toho?

Hodně štěstí, zdraví a nezapomeňte si něco přát!

Text: Linda Vomáčková Foto: Getty Images