Krémová, ovocná a zatraceně dobrá. Recepty na zmrzlinu, kterou si připravíte doma

22. 7. 2020 -  Kvído radí

Jak poznáte dobrou zmrzlinu? Třeba podle toho, že má perfektní texturu. Že je krémová, až se rozplývá na jazyku. Nebo jsou v ní pořádné kousky ovoce. Ale především: je vyrobena s láskou z těch nejlepších surovin. Přinášíme vám pár lehoučkých letních receptů, kterými si zpříjemníte horké letní dny.

Krémová ovocná zmrzlina

„U dobrého zmrzlináře dostanete zmrzlinu, která je pod bodem mrazu, ale přitom měkká a tvárná. Taková zmrzlina se neuchovává při mínus 18 stupních, jako máme všichni doma v mrazáku, protože pak ztvrdne na kámen. Pokud někdo zmrzlinu vyrobí, ten samý den neprodá a přes noc uloží do mrazáku, zničí se její struktura a je to pak na ní druhý den poznat. Dobrý zmrzlinář se tedy snaží večer všechno rozprodat a vyprodat, ale novou zmrzlinu doplní až druhý den ráno,“ říká na svém kulinářském blogu Jana Florentýna Zatloukalová.

Její recept na rychlou zmrzlinu je jednoduchý a do přípravy můžete zapojit i děti. Můžou například posbírat a očistit ovoce. Nebo jim dejte za úkol, aby vymyslely nějakou neotřelou kombinaci chutí.



500 g předem zmraženého ovoce (meruňky, broskve, jahody, lesní směs)
2–3 lžíce cukru
1 kelímek zakysané smetany
100 ml studeného mléka

Všechny suroviny kromě mléka rozmixujte. Mléko pozvolna přilévejte – ale jen malinko, aby se obsah nádoby mohl spojit dohromady. Pár lžic úplně stačí. Když to přeženete, uděláte si ledový ovocný koktejl, ne zmrzlinu. Mixujte asi půl minuty až minutu, dokud nevznikne mražený krém. Podávejte ihned! Pokud byste tuhle zmrzlinu chtěli zmrazit, počítejte s tím, že už nebude tak hebká a krémová.

Ovocné nanuky

Máte rádi smoothie? V létě se celkem hodí jej ráno připravit trochu víc a zbytek jednoduše zamrazit. Na nanuky je skvělé třeba mangové s trochou jogurtu.

Základem jsou formičky na nanuky, které můžete plnit, čím chcete. Mějte na paměti, že je dobré zmrzlinu trochu víc přisladit, případně okyselit. Mražením se totiž část chutí ztratí. K oslazení můžete použít sladší ovoce jako banán, mango nebo kaki. Pokud to máte rádi opravdu sladké, doplňte ještě medem, popřípadě javorovým, datlovým nebo čekankovým sirupem.

Dospělácká verze se zase dá „okořenit“ kapkou alkoholu. Tahle zmrzlina je na skus tvrdší než ta krémová, protože se záměrně uchovává v mrazáku tak, aby byla co nejpevnější. V horkých dnech pak stačí jen sáhnout pro železné zásoby.

Zmrzlina z černého čaje s kousky máty

Na 1 litr budete potřebovat:

kvalitní černý čaj
nítku čerstvé máty
šťávu z jednoho pomeranče
šťávu z jednoho citronu
4 polévkové lžíce javorového sirupu

Vylouhujte 2 sáčky čaje ve 250 ml vody. Do ještě teplé (ale ne horké) vody přidejte javorový sirup a půlku snítky máty. Po vychladnutí ji vyjměte, přidejte šťávu z obou citrusů a na kousky nakrájený zbytek máty. Nechte zmrazit.

Zmrzlina z lesního ovoce s jogurtem a medem

Na 1 litr budete potřebovat:

250 g lesního ovoce (může být klidně i mražené)
150 g kvalitního bílého jogurtu nebo zakysané smetany
mléko, smetanu nebo vodu
4 polévkové lžíce medu

Lesní ovoce povařte s medem. Po vychladnutí propasírujte, vmíchejte jogurt a rozmixujte tyčovým mixérem tak, aby směs byla krásně hladká. Podle hustoty doplňte vodou, mlékem nebo smetanou. Lesní ovoce bývá dost kyselé, takže není potřeba přidávat citronovou nebo limetkovou šťávu, ale proti gustu…

Něco pro rodiče

Budete potřebovat:

vodní meloun (500 g nebo větší)
šťávu ze 3 limetek
2 polévkové lžíce čekankového sirupu
kvalitní vodku nebo ouzo

Meloun nakrájejte na kousky, zbavte pecek a dejte přes noc do mrazáku. Do blenderu dejte kousky zmrzlého melounu, citronovou šťávu, podle chuti doslaďte a nakonec přidejte vodku nebo ouzo. Množství alkoholu nechám na vás. Mělo by ale být decentní. Neměl by převážit nad chutí ovoce. Podávejte ve sklenicích na martini s kouskem máty.

Tu samou bleskovou zmrzlinu připravíte i z mražených kousků manga nebo jahod.



Než vám zmrzlina ztuhne, vyrazte na nákup. Ve hře Obchod od Kvída se děti naučí hospodařit s penězi, správně rozhodovat i dělit potraviny.


Text: Viola Černodrinská  Foto: Getty Images