Nemoc nebo nechuť jít do školy? Jak odhalit malého simulanta

3. 9. 2020 -  Kvído radí

Do první třídy se většina dětí těší, ale jakmile jsou ve školním režimu jako ryba ve vodě a nakupí se povinnosti, občas převáží chuť zůstat raději doma s knížkou, tabletem nebo televizí. A co si budeme povídat, nemoc, byť vymyšlená, je spolehlivá cesta, jak toho dosáhnout. Jak malé simulanty bezpečně odhalíte?

Možná si ještě sami vzpomenete na svoje zaručené finty, jak maminku přesvědčit, že na vás něco leze. „Když se mi nechtělo do školy, stačilo strčit teploměr do teplého čaje a mamka mě nechala doma. Dneska mají děti s dotykovými teploměry smůlu,“ říká pětatřicetiletá Martina z Benešova.



Na druhou stranu je ale také možné, že si děti opravdu nevymýšlejí a za déletrvajícími zdravotními problémy stojí například potravinová intolerance nebo psychosomatické potíže. „Moje osmiletá dcera si stěžovala na urputné bolesti břicha. Myslela jsem si, že simuluje, ani návštěva lékaře žádný problém neobjevila. Po několika měsících jsem zjistila, že se ve třídě objevila šikana a dcera na ni reagovala takto,“ vypráví Martina.

Poznat, jestli dítě simuluje nebo ne, je někdy docela výkon, ale existuje pár zaručených tipů, které vám pomohou v rozhodování, jestli dítko nechat doma nebo poslat do školy.


Načasování nemoci

Záhadné dětské nemoci se nejčastěji objeví v neděli večer nebo v pondělí ráno. Samozřejmě to může být náhoda, ale v době pololetních písemek, testů nebo zkoušení je přinejmenším podezřelá. Pokud se stav s nedělní bolestí hlavy opakuje pravidelně, je na místě obezřetnost.

Důležité detaily

Kašel, rýma, bolest v krku… Děti dokážou někdy sehrát skvělé divadlo, které vás má přesvědčit o tom, že jsou nemocné. Jenže se často zaměří pouze na hlavní symptomy a zapomenou na detaily. Přitom každá nemoc s sebou nese i doprovodné znaky jako je nechuť k jídlu, malátnost někdy hraničící s apatičností. Pokud si dítě stěžuje na bolest v krku nebo ostentativně kašle, ale jinak se jeví zdravé, není důvod ho nechávat doma.

Bolesti břicha

Sami možná občas bojujete s bolestí břicha z nervozity. Menší děti často nedokážou rozlišit nervozitu od skutečného problému, a tak se může stát, že si budou na břicho stěžovat, i když je ve skutečnosti nebolí. Než vyplašeně poběžíte k lékaři, zkuste malou fintu s odvedením pozornosti – nabídněte potomkovi jeho oblíbenou pochoutku nebo zábavu. Když se na ni vrhne a na po chvíli bolest zapomene, pravděpodobně se nejedná o nic vážného a do školy ho můžete s klidným svědomím poslat. Zrádné ovšem mohou být dlouhodobější nebo naopak nárazové bolesti. Nemusí se za nimi skrývat pouze nechuť jít do školy nebo strach z agresora v kolektivu, ale mohou indikovat potravinové alergie nebo chronická onemocnění střev.

Bez počítačů a televize

Spolehlivou cestou, jak odlišit simulanta od skutečně nemocného dítěte, je zákaz televize a povinné ležení v posteli. Pro dítě, kterému není špatně, je představa dne stráveného v posteli bez jakékoliv zábavy tak odporná, že se často zázračně uzdraví.

Text: Petra Matějková Foto: Getty Images